fbpx

נראה לי שיש לי נסיגת חניכיים, מה לעשות?

נראה לי שיש לי נסיגת חניכיים, מה לעשות?

זמן קריאה: 3 דקות

נראה לי שיש לי נסיגת חניכיים, מה לעשות?

מחלות ובעיות חניכיים הן מההפרעות הדנטליות הנפוצות ביותר בקרב אוכלוסיית העולם. רובנו נחווה בעיית חניכיים כלשהי במהלך החיים. אצל חלק מהאנשים, התופעה השכיחה יכולה להתפתח לנסיגת חניכיים ולהפוך להרסנית במיוחד, עד לרמת אובדן השיניים ולצורך בהשתלת שיניים.

אז מה גורם לנסיגת חניכיים? איך מזהים אותה? האם אפשר למנוע את הבעיה? ומה הסיכוי שתצטרכו השתלת שיניים? 

ד"ר בלן מסביר על תופעת נסיגת החניכיים

נסיגת חניכיים – איך זה קורה?

הנסיגה היא תהליך הדרגתי ואיטי של פגיעה ברקמת החניכיים, המותירה את שורש השן חשוף. הסיבה העיקרית לנסיגת חניכיים היא מחלת חניכיים דלקתית כרונית, הפוגעת בחניכיים, בעצם, וברקמות המחזיקות את השיניים וגורמת להם לסוג אחורה. במצבים מתקדמים של נסיגה, השיניים מתחילות לזוז ואף ליפול. מחקרים מראים שלמעלה מ-70% מאובדן השיניים בקרב מבוגרים נובע ממחלות חניכיים שלא טופלו בזמן.

יכולות להיות גם סיבות שאינן קשורות במחלת חניכיים. למשל, פגיעה טראומטית ברקמת החניכיים כתוצאה מצחצוח אגרסיבי מדי, גירוי כרוני באמצעות חפץ חיצוני כמו עגיל פירסינג, שיניים תותבות שאינן מותאמות כראוי, וגם טיפול אורתודונטי שיוצר לחץ על השיניים ומעלה את הסיכון לנסיגה. עישון אף הוא מעלה את השכיחות לסבול מנסיגת חניכיים, ואפילו שינויים הורמונליים אצל נשים.

מעל גיל 40, עולה הסיכוי לסבול מנסיגת חניכיים. אך לעתים המקור לנסיגה יכול להיות גנטי-משפחתי. במיוחד כאשר המחלה מופיעה אצל צעירים יותר ומתפתחת בקצב מהיר מהרגיל. במצב כזה קריטי לטפל במחלה בהקדם, כיוון שהמשך התקדמותה תדרוש לרוב התערבות כירורגית ובמקרים קשים- השתלת שיניים.

איך מזהים ?

נסיגת חניכיים אינה מלווה בכאבים, ולכן רבים לא ישימו לב אליה או יתעלמו ממנה, עד לשלבים מתקדמים של המחלה, בהם הנסיגה כבר באה לידי ביטוי בפגיעה אסתטית במראה השיניים. שורשים חשופים, שיניים שהתארכו, או ברווחים שנפתחו בין השיניים, מעידים על נסיגת חניכיים בשלב מתקדם. אך ישנם סימנים שיעזרו לכם לשים לב ולזהות נסיגה:

חניכיים מדממות הן סימן ראשון לבעיה בחניכיים, כיוון שאין סיבה שחניכיים בריאות ידממו כלל. כמו כן, חניכיים נפוחות או אדומות מאוד. אם החניכיים שינו את צבען באופן דרמטי, לגוונים כחלחלים ואפילו סגולים, הדבר יכול להוות סימן לבצקתיות שדורשת בדיקה וטיפול מיידי על ידי רופא. פצעים כרוניים בפה יכולים גם הם להצביע על התחלה של נסיגת חניכיים, וכן רגישות מוגברת לאכילת מזון קר או חם. כמובן, שיניים מתנדנדות או תותבות שאינן מתאימות כבעבר לפה, מעידות על שינוי במצב החניכיים שאין לחכות עם הטיפול בו.

מה אפשר לעשות כדי להימנע?

כמו מרבית מבעיות השיניים, גם נסיגת חניכיים יכולה להימנע על ידי שמירה על היגיינת השיניים. צחצוח נכון, שימוש קבוע בחוט דנטלי, וביקורים תכופים אצל רופא השיניים והשיננית.
גם הימנעות מעישון או מפגיעה לא הכרחית בחניכיים כתוצאה מהרגלים מזיקים (צחצוח אגרסיבי מדי, שחיקת שיניים) תוכל לעזור במניעת מחלות חניכיים.

בנוסף, חשוב להיות עירניים הן לכאב והן לשינויים במצב השיניים. במידה ומרגישים כאב או שינוי ביציבות השיניים, כדאי ללכת לבדיקה אצל רופא השיניים. המפתח למניעת סיבוכים ולטיפולים קלים יותר, היא גילוי וטיפול מוקדם של בעיות.

טיפול בנסיגת חניכיים

אוקי, אז נראה לי שיש לי נסיגת חניכיים, מה לעשות?

ראשית, יש לפנות בהקדם לרופא שיניים, בדגש על פריודנט, המתמחה באבחון וטיפול במחלות חניכיים. רוב הטיפולים מתמקדים בבלימת התפשטות התופעה ומניעה של החמרתה. הרופא ינסה לעשות זאת על ידי ניקוי מאסיבי של השן מאבנית, ומתן טיפול אנטיביוטי משלים כדי להילחם בבקטריה. כאשר המצב חמור יותר, השלב הבא הוא טיפול כירורגי. ניתוח חניכיים שמטרתו כיסוי שורשי השיניים באמצעות השתלת חניכיים, באופן המותאם למצב הרפואי הספציפי של המטופל.

במידה והמצב הגיע לרמה של אובדן שיניים, תצטרכו לבצע השתלת שיניים. בטיפול יינתן דגש על שחזור עצם ורקמות בחלל הפה ויושתלו שיניים חדשות, שיחליפו את הקודמות שאבדו.

כיום, במרפאות ד"ר יגאל בלן, ניתן לבצע השתלות שיניים גם במקרים מורכבים של מחלות חניכיים כרוניות. במרפאה תוכלו לקבל אבחון מקיף של מצבכם, כולל צילום CT כבר בשלב פגישת הייעוץ ולעשות את הצעד הראשון לקראת החזרה לבריאות דנטלית ותפקוד שיניים מלא.

שיטות השתלת שיניים

שיקום הפה
לחיוג מהיר למרפאה