שתלים בזאליים או שתלי דיסק למחוסרי עצם מהווה אתגר גדול. אחד היתרונות הגדולים של שיטת ד"ר בלן הוא השילוב החכם בין הטכניקות הדנטליות המובילות בעולם שמשמשות לביצוע השתלות שיניים וביניהן גם השתלה בזאלית.
בדרך זו, מצליח המרכז, לספק מענה מקיף לכל מטופל גם במקרים קיצוניים של חוסר עצם. אחת הטכניקות שבהן נעזר ד"ר בלן היא שימוש בשתלים ייחודיים שאותם אין צורך להבריג ולקבע אל תוך עצמות הלסת, אלו הם שתלי דיסק המשמשים לביצוע השתלות שיניים בעיקר בלסת התחתונה.
מבנה שטוח ודק – בניגוד לשתלים המסורתיים שהם דמויי בורג, שתלי דיסק הם בצורת דיסק עגול ושטוח הננעץ בתוך העצם הקורטיקלית (העצם הקשה יותר של הלסת).
עיגון רחב יותר בלסת – עיצוב הדיסק מאפשר פיזור שווה של העומס על שטח גדול יותר של העצם, דבר שמגביר את היציבות של השתל.
מתאים במיוחד ללסת תחתונה דקה – כאשר אין מספיק גובה עצם לשתלים רגילים, שתלי דיסק מספקים עיגון חזק בעצם הבזאלית.
ניתן לבצע השתלה בזוויות שונות – מאפשר השתלה גם במקרים מורכבים בהם זווית הלסת אינה אידיאלית.
השתלת שיניים בזאלית בעזרת שתלי דיסק או בשמם השני- שתלים בזאליים, נועדו לפתור בעיות של חוסר עצם בלסת התחתונה. כשנוצר מצב של חוסר עצם יש בעצם בעיה בעיגון השתלים הדנטליים הרגילים ללסת, שכן בדרך כלל הם מעוגנים לעצם הלסת.
במקרים כאלו בלסת העליונה ניתן להשתמש בסוג שתלים ייחודי הקרוי שתלים זיגומטיים – שתלים המחוברים ישירות לעצם הלחי (זיגומה) במקום לעצם הלסת, אבל בלסת התחתונה אין לנו עצם חלופית שניתן לחבר אליה את השתלים ולכן נעשה שימוש בשתלי דיסק.
למאמר מרתק על שתלים זיגומטיים לחצו כאן >>
שתלי דיסק בשונה משתלים סטנדרטיים אינם בנויים בצורת בורג אלא יש להם בסיס שטוח בצורת דיסק ומכאן שמם. את שתלי הדיסק מחדירים מצידי הלסת ולא בהחדרה אנכית וכך מאפשרים להם להתקבע במקומות שבהם יש מחסור של עצם.
שתלי דיסק מתבססים על עיגון בעצם הבזאלית (הקורטיקלית), שהיא החלק הקשה והצפוף ביותר של הלסת.
להלן שלבי החיבור של שתל הדיסק ללסת:
יצירת חריץ בעצם הבזאלית
במקום לקדוח חור עמוק בעצם כמו בשתלים רגילים, הרופא חותך חריץ דק בתוך העצם הקורטיקלית באמצעות מקדח דקיק או מסור זעיר.
החריץ אינו עמוק, אלא מאפשר החדרה מדויקת של השתל מבלי לפגוע בעצם הסובבת.
החדרת השתל לצורת "עוגן"
השתל מוכנס לתוך החריץ בצורה שטוחה, כך שהדיסק ננעל בתוך העצם הקורטיקלית.
מבנה הדיסק מפזר את הלחץ על פני שטח רחב יותר, מה שמונע פגיעה ברקמות רכות ושומר על יציבות מרבית.
סגירה והתמזגות עם הרקמות
לאחר ההשתלה, השתל מתחבר לרקמות הסובבות ומתחיל תהליך של אוסאואינטגרציה (Osseointegration) – חיבור ביולוגי בין השתל לעצם הקורטיקלית.
בזכות העצם הקורטיקלית הדחוסה, החיבור של שתלי דיסק מהיר יותר מאשר שתלים רגילים, ולכן ניתן לבצע העמסה מיידית של השיניים תוך ימים ספורים בלבד.
ללא צורך בהרמות סינוס או השתלות עצם
מתאים במיוחד ללסת תחתונה דקה ולמקרים מורכבים
השתל אינו מושפע מספיגת עצם לאורך השנים
פחות פולשני משתלים רגילים – אין צורך בקידוחים עמוקים
חיבור מהיר לעצם הקורטיקלית – מאפשר קבלת שיניים קבועות תוך מספר ימים
שתלים בזאליים או שתלי הדיסק אינם יכולים להחזיק לבד מערכת של שיניים ולכן השימוש בהם נעשה על ידי השתלת שיניים משולבת שבה נעזרים בשתלים דנטליים רגילים המעוגנים לאזורים בעצם הלסת שבהם יש מספיק עובי לעצם ואילו באזורים הדקים של העצם נעשה שימוש בשתלי דיסק.
שילוב שני סוגי השתלים מסייע להשיג יציבות גבוהה למערכת השיניים החדשה בלי ליצור דלקות או פגיעה מיותרת באזור החניכיים.
לביצוע השתלה של שתלי דיסק יש צורך במיומנות גבוהה מאוד שקיימת אצל רופאי שיניים בודדים בישראל. דר' בלן שביצע כבר אלפי השתלות שיניים בצפון במהלך שלושת העשורים האחרונים הוא אחד מרופאי השיניים המיומנים בישראל ובעולם בשימוש בשתלים בזאליים (דיסק) במסגרת טיפולי השתלת שיניים אצל מטופלים הסובלים מדרגות שונות של חוסר עצם בלסת.