מחסור עצם בלסת היווה במשך שנים בעיה רצינית עבור מטופלים, שמעוניינים לעבור השתלת שיניים. אבל עם התפתחות הטכנולוגיה הרפואית החלו להיווצר פתרונות לעקיפת הבעיה במקום להתמודד עמה ישירות ראש בראש. אחד הפתרונות הללו, שהולך וצובר פופולריות רבה בזמן האחרון, הוא השתלת שיניים באמצעות שתלים קצרים.
לפני שניגש להסבר על השתלים עצמם, חשוב להבין מדוע עצם הלסת כה חשובה לביצוע השתלת שיניים מוצלחת. כדי שהשתלים יהיו יציבים ויעמדו בפני העומס שיופעל עליהם בפעילות שגרתית כמו צחצוח שיניים ולעיסת מזון, יש לקבע אותם עמוק ככל הניתן בעצם הלסת. הבעיה היא שבאזורים בהם השיניים נעדרות, הגוף חושב שעצם הלסת סיימה את תפקידה ומפרק אותה כדי להשתמש במשאבים הללו במקומות אחרים. כתוצאה מכך, עצם הלסת מתכווצת לממדים בהם קשה לבצע השתלה באמצעים הרגילים. אבל שתלים פחות ארוכים מאפשרים לבצע את השתלת השיניים תחת המגבלות הקיימות בשטח.
שתלים אלו מהווים שתלים דנטליים לכל דבר ועניין, אבל אורכם קצר יותר מאורכם של השתלים הרגילים: למעשה הם דורשים עומק עצם לסת של 5 מילימטרים בלבד, בעוד שמהרגילים נדרש לפחות כפול מכך כדרישת מינימום.
כאמור, עומק השתל משפיע על יציבותו לאורך זמן. כדי לחפות על אורכם המינימלי, האורך הקצר של השתלים הדנטליים מפצה על כך ברוחבם: שטח הפנים ומסת המתכת של השתל גדולים יותר, מה שמעניק לו את היציבות הנדרשת ואחיזה טובה בעצם הלסת הקיימת. קוטר השתל משתנה בהתאם לסוג השן המושתלת (שיניים קדמיות, אחוריות, טוחנות) ועובי עצם הלסת. באמצעות המשוואה החדשה שנוצרה, היציבות שלהם היא שוות ערך לזו של השתלים הארוכים.
שתלים קצרים הם פתרון מעולה עבור מטופלים שרוצים לעבור השתלת שיניים אך סובלים ממחסור של עצם בלסת, מאחר והם חוסכים מהם לעבור הליכים של הרמת סינוס ובניית עצם מחדש. השימוש בהם אינו מחייב הליכים של בניית עצם לפני שניגשים להשתלה עצמה, התהליך כולו פשוט וקצר יותר לעומת השתלת שיניים סטנדרטית.
מטופלים שאובחנה אצלם עצם לסת בעומק של עד 7 מילימטרים יכולים לגשת להליך ללא קשיים או סיבוכים ובכך לחסוך לעצמם כסף וזמן, שהיו מתבזבזים על הפרוצדורות הנוספות של הרחבת העצם. במקרים של עצם לסת בעומק של 5-6 מילימטרים בלבד, רופא השיניים יפעיל שיקול דעת ויקבע האם ההשתלה אפשרית על פי נתונים נוספים כמו ההיסטוריה הרפואית של המטופל, הרגלי חיים, גיל, הופעת מחלות חניכיים כרוניות ורמת ההיגיינה האוראלית.
אם עומק עצם הלסת שנותר הוא פחות מ-5 מילימטרים, מומלץ מאוד לבצע השתלת עצם לפני ההשתלה הדנטלית עצמה. הסיבה לכך היא שחייבים לשמור על מרחק ביטחון של 2 מילימטרים לפחות בין השתל לבין תעלת העצב, אחרת עלולה להיווצר פגיעה עצבית.
עדיין נשארו לכם שאלות? אתם מוזמנים לתאם שיחת ייעוץ עם הצוות המקצועי והמיון במרפאת השיניים של ד"ר בלן, שישמח לענות על כל שאלה ולהפיג כל חשש.