fbpx

דלקת חניכיים "הסכנה השקטה" – מדוע חשוב לטפל בה?

דלקת חניכיים "הסכנה השקטה" – מדוע חשוב לטפל בה?

זמן קריאה: 4 דקות

דלקת חניכיים – "הסכנה השקטה"?

דלקת חניכיים היא אחת הבעיות הבריאותיות השכיחות בעולם. על פי הערכה קרוב ל-90% מהאוכלוסיה העולמית סובלת במהלך חייה מדלקות כאלו ואחרות, כאשר 15% מהאוכלוסייה סובלת מחניכיים רגישות במיוחד ונטייה מולדת לדלקות כרוניות.

סוגי דלקות חניכיים

הבעיה החמורה אף יותר היא שלמרות, ואולי בגלל שכיחותן של דלקות החניכיים, רבים מאתנו נוטים להקל בהן ראש, וגם כאשר מופיעים התסמינים, אנו לא ניגשים לקבלת טיפול בדלקת החניכיים אלא מחכים שהיא תעבור מאליה, או מחפשים "תרופות סבתא" לדלקת החניכיים.

נתון נוסף שאולי יפתיע אתכם, הוא שדלקת חניכיים היא הגורם המרכזי ביותר לאיבוד שיניים בגיל מבוגר – מה שמוביל לצורך לבצע השתלת שיניים. לכן, טיפול בדלקת, עדיף בשלב כמה שיותר מוקדם – יכול למנוע את אבדן השיניים ואת הצורך בפתרונות דנטליים, כגון השתלת שיניים. מחקר מצא כי הסיכוי לאיבוד שיניים בקרב אנשים שסבלו מדלקות ולא טיפלו בהן באופן עקבי – היה גבוה פי 5.6 מאנשים שפנו לטיפול בדלקת החניכיים כשזו הופיעה.

נדגיש את זה שוב:

טיפול בדלקת חניכיים עשוי למנוע את הצורך בהשתלת שיניים בעתיד!

מהי דלקת חניכיים ומהם התסמינים שלה?

החניכיים מהוות את הרקמה הרכה שעוטפת את אזור החיבור בין השיניים לעצמות הלסת ותפקידן הוא לבודד את האזור הרגיש הזה ולהגן עליו.
חיידקים מצטברים כל הזמן ברווחים הקטנים שקיימים בין החניכיים לבין השיניים. במידה ואזורים אלו לא עברו ניקיון יסודי, מצבורי החיידקים הולכים וגדלים ויוצר שכבה חיידקית קשיחה משולבת בסידן, המוכרת לכולנו בשם אבנית או אבן שן.
אותה אבנית, במידה ואינה מוסרת, הולכת וגדלה ויוצרת לחץ על רקמת החניכיים תוך שהיא מתרחבת לעומק החניכיים לאזור החיבור של שורשי השיניים לעצמות הלסת, האזור שלמעשה מעגן את השיניים אל הפה שלנו.
בעקבות הזיהום החיידקי והלחץ שמפעילה האבנית על רקמת החניכיים מתפתחת דלקת מקומית, שמתבטאת באדמומיות, נפיחות, רגישות לכאב ודימומים כאשר אנחנו מצחצחים שיניים או אוכלים.

התסמינים השכיחים ביותר לקיומה של דלקת חניכיים הם אדמומיות, נפיחות בחניכיים, רגישות יתרה לכאב ודימומים בעת צחצוח השיניים או האכילה.

במקרים שבהם אנחנו מתעלמים מהדלקת היא עלולה להתגבר ולהפוך לדלקת חניכיים כרונית, פריודונטיטיס.
כשהדלקת הופכת לכרונית אנחנו צפויים לראות החמרה בכל הפרמטרים הקליניים ולהשלכות מרחיקות לכת על עמידותן של השיניים.

סט שיניים להשתלה
סט שיניים להשתלה

למה דלקת חניכיים מסוכנת כל כך?

דלקת חניכיים כרונית משפיעה ישירות הן על בריאות הפה והן על בריאותנו הכללית והשפעתה חורגת מגבולות אזור הלסת.

נסיגה של החניכיים ופגיעה בתפקוד הפה – דלקת כרונית שתוקפת את רקמת החניכיים גורמת לה לאורך זמן לנסיגה הולכת וגדלה לכיוון שורשי השן. נסיגת החניכיים פוגעת כמובן במראה הפנים ויש לה השלכות אסתטיות על מי שסובל ממנה, אבל ההשלכות הבריאותיות שלה חמורות הרבה יותר.
נסיגת החניכיים מסירה למעשה את מעטה ההגנה הטבעי של שורשי השיניים ולכן, השיניים הופכות לרגישות מאוד למגע, לחום ולקור. במקביל, מתחילה פגיעה בחיבור בין שורשי השיניים לבין עצמות הלסת, וכשהחיבור מתרופף השיניים מתחילות להתנדנד ומקשות על הלעיסה ועל הדיבור.

נשירה של שיניים – הפגיעה הקשה בשורשי השן והתרופפות השיניים גורמת בסופו של דבר להתנתקותן של השיניים מעצם הלסת ולנשירה שלהן. נשירת השיניים היא כבר מצב שלא ניתן לחזור ממנו ומצריך לבצע השתלת שיניים על מנת להחזיר את תפקודה של הלסת לקדמותה.
אפקט לוואי של נשירת השיניים הוא פגיעה בעצמות הלסת. נשירת השיניים גורמת לגוף להתחיל בספיגה חוזרת של חומרי הבניין המרכיבים את עצמות הלסת והתוצאה היא ירידה מהירה בעובייה של עצם הלסת, שמתבטא מאוחר יותר בצורך בביצוע השתלת שיניים ייעודית למצבים של חוסר קיצוני בעצם.

חדירה של חיידקים למחזור הדם – הפציעות החוזרות ונשנות והדימומים באזור החניכיים יוצרים "הזדמנויות" לחיידקים לחדור אל מחזור הדם שלנו שיכול לשאת אותם לכל חלקי הגוף. חדירת החיידקים למערכת הדם מחלישה יותר ויותר את המערכת החיסון והיא יכולה להתבטא בחולשה כללית וברגישות בריאותית למחלות. בשלבים מתקדמים יותר יכולה חדירת החיידקים לגוף להתבטא גם בפגיעה במערכות חשובות יותר בגוף ולהגביר את הסיכון לחלות במחלות לב ובמקרים קיצוניים יותר אפילו עלולה להביא לפגיעה מוחית.

דלקת חניכיים חריפה

איך מונעים דלקת חריפה?

כמו בבעיות בריאותיות רבות, ככל שהטיפול בדלקת יתחיל מוקדם יותר כך קל יותר למנוע אותה.
לכן, החשיבות הגדולה כל כך בצחצוח שיניים יסודי בכל בוקר ובכל ערב כשהשימוש במברשת שיניים רכה טוב ועוזר יותר משימוש במברשת שיניים קשה.
מברשת רכה מאפשרת צחצוח חזק ויסודי יותר בלי לפגוע ולפצוע את רקמת החניכיים ובנוסף, מסייעת לשערות המברשת להגיע לרווחים בין השיניים ולנקות אותם, כששימוש בחוט דנטלי ובמי פה ישלימו את יסודיות הניקוי של הפה.
במקביל, חשוב לגשת לטיפולי שיננית לפחות אחת לחצי שנה ובמקרים של התפתחות דלקת ודימומים יש להגביר את קצב הביקור אצל השיננית ולהתייעץ ברופא שיניים מוסמך.

טיפול חכם בדלקת

ישנן דרכים שונות לטיפול בדלקת חניכיים, ודרך הטיפול נבחרת בהתאם לחומרת הדלקת ולמצבו הרפואי של המטופל.
לעתים, הטיפול בדלקת נעשה ע"י טיפולים כגון גרידת חניכיים – תהליך בו מסירים שכבה של אבנית, בקטריות ורקמות מתות שהצטברו על פני שורשי השיניים – מתחת לחניכיים.
ברוב המקרים טיפול זה מספיק על מנת להביא להחלמה מהירה. שמירה על בריאות החניכיים, כמו הקפדה על צחצוח והיגיינת הפה – תשמר מצב זה ותמנע דלקות עתידיות.
במקרים חמורים יותר, בעיקר לאחר הזנחה מתמשכת של החניכיים, נדרש לבצע ניתוח פריודונטי אשר במהלכו מבצעים שיקום של שורשי השן ועצם החניכיים שנפגעו כתוצאה מהדלקת.

שיקום הפה
לחיוג מהיר למרפאה